Amesia voluntaria - novel.la de Marta Novellas

La Marta tracta un dels grans temes de la literatura universal, el de la identitat: deixar enrere el passat i la gent que en forma part, construir un nou "jo". I per fer-ho es necessita practicar una amnèsia voluntària.
Però és realment possible ser una altra persona? A la novel.la sembla que quan l'Isabel -la protagonista- adopta per atzar el nom de Paloma, esdevé ella mateixa i abandona una falsa persona, el que els altres havien volgut que fos.
Moltes obres literàries han jugat amb protagonistes que necessiten abandonar la seva història personal per a buscar la seva autèntica identitat. A vegades ho aconsegueixen però, finalment, s'han d'enfrontar amb el que han deixat enrere. Algunes d'aquestes novel.les són "La identidad" de Milan Kundera, "La huida" de Georges Simenon; o més a prop nostre "El amante bilingüe" de Juan Marsé.
Existeix una realitat absoluta en el ésser humà? O sempre ens estem definint?
La Marta Novellas signant dedicatòries als/les lectors/es
Paloma es converteix en una coneguda restauradora de mobles. Però el que la impulsa a aquest món va més enllà de l'ofici en si. La trama, molt ben lligada, a més a més ens regala una tensió latent que fa que vulguem continuar llegint fins el final i ve acompanyada de moments on els sentiments estan a flor de pell. Sentiments que tan bé sap descriure la Marta.

(Selecció del text escrit per Cristina Valls per a presentar la novel.la)

Comentaris