Diamant blau, la nova novel·la de la Care Santos


La Care Santos va presentar ahir a la Llibreria Doria de Mataró el seu últim llibre:  Diamant Blau.  Amb la novel·la acabada de sortir del forn i amb la sala plena, pleníssima, la temperatura no va deixar d’augmentar al llarg de tota la vetllada. Va ser una presentació diferent: vàrem tenir ocasió d’aprendre com es fa la recerca d’una novel·la; com la tenacitat, el cor i també, a vegades, la casualitat porten a l’escriptor a trobar aquella informació que necessita. El seu ofici i el seu talent s’encarregaran de transformar-la després en una història.
El llibre narra la nissaga dels Pujolà, un tintorer que al segle XIX deixa enrere el seu Olot natal i les misèries de la guerra per instal·lar-se a Mataró.
La Care havia demanar a 6 de les persones que l’havien ajudat en la seva recerca perquè en fessin una lectura de la part del llibre que més els havia agradat, sobtat o commogut. El resultat va ser un calidoscopi de textos que mostraven els colors i les formes, brillants i diverses, que conformen la novel·la. Vàrem sentir les veus de familiars de la nissaga que van venir des d’Olot i des de Tarragona; també de persones properes a l’autora que havien conegut la seva àvia —una de les protagonistes del llibre—; també la de la Pili González Agàpito, bona coneixedora de la història de la nostra ciutat, i finalment, la d’un afinador de pianos emocionadíssim perquè algú finalment havia fet un retrat, en clau literaria, de la intensa  vida professional, i amorosa, que comporta el seu ofici.


Diamant blau no és una novel·la de família, és una novel·la que parla d’una família i que, mitjançant les vicissituds dels seus membres, reflecteix tant els grans esdeveniments històrics com els costums socials i la vida quotidiana de Mataró als segles XIX i XX.

La presentació va ser un tast deliciós del que ens espera llegint el llibre i us dic que em moro de ganes de saber com acaba la història del rellotge que anuncia les morts a la família i quins són els avantatges de tenir un afinador de piano sempre a mà.


Comentaris