Tiana Negra 2015 - resum de la primera xerrada de dissabte a la tarda

La Carme Cañizares ha fet un extens resum de les ponències de la tarda de dissabte 24. Per obrir boca, aquí teniu la primera: en Álex Martín parlant de l'escriptor, periodista i traductor Rafel Tasis, considerat per a molts el pare de la novel.la negra catalana.


 Dissabte 24 de gener

17 h Rafel Tasis, el pare de la novel·la negra en català. Xerrada a càrrec d’Àlex Martín.

En Sebastià Bennasar introdueix l’Àlex explicant que , de tots col·laboradors de Tiana Negra, ell és qui ha fet més quilòmetres per venir. L’Àlex és filòleg i professor de llengua i literatura catalana a la Universitat de Salamanca.
Àlex en el seu assaig Rafael Tasis, novel·lista policíac qualifica l’escriptor com l’Edgar Allan Poe de la novel·la negra catalana. L’assaig de l’Àlex considera que Tasis és el primer que va veure les possibilitats narratives de la novel·la negra encara que ell no és, ni de lluny, el primer a escriure novel·la policíaca a Catalunya.
Les obres de Tasis no són només lectura d’evasió, el seu model d’estructura faran d’ell l’introductor real del gènere negre. L’Àlex analitza aquest gènere mercès quatre apartats ben diferenciats. En l’assaig s’estudia el terme de “lladres i serenos” que -en opinió d’Àlex- és un terme encunyat en una època de repressió, però que avui en dia no fa cap favor al gènere.
A la pregunta d’en Sebastià de cóm és que Tasis coneixia tan bé el gènere, l’Àlex explica que es va guanyar la vida amb la literatura com a periodista i traductor. A més era un gran lector (Simenon, Hammett, Chandler o Boris Vian). L’any 1957 va escriure un article sobre novel·la policíaca a la revista Quart Creixent. En aquella època se’l va considerar un excèntric, però va ser el primer que va reflexionar sobre el gènere a Catalunya.

Pel que fa a la seva obra “negra” va escriure tres novel·les La Bíblia Valenciana (i ho fa des de l’exili fent una radiografia de la ciutat descrivint el que recorda.), Un crim al Paral·lel i És hora de plegar . Els protagonistes de les seves obres són dos investigadors, un periodista i un comissari que resoldran els misteris a través de descripcions molt explícites dels personatges i els carrers de Barcelona; així com d’aquelles coses que li criden l’atenció .  Àlex diu que Tasis fa un homenatge als llibreters de Barcelona i al Falcó Maltès en les seves novel·les.
L’Àlex comenta que per documentar-se ha tingut la possibilitat de parlar amb el fill de l’autor i que, a través de la correspondència que va mantenir Tassis amb altres autors, ha pogut fer-se una idea de la seva personalitat.

Comentaris