Tiana Negra 2015 (última entrada) - Combat de boxa literària Bennasar-Villalonga

19:45 h Gran combat de boxa literari. Anna Maria Villalonga versus Sebastià Bennasar: Àrbitre: JR Armadas

1r Round
Hi ha tonalitats de negre?

Anna M. defensa que s’ha d’abandonar el clàssic dels 30 del s XIX. EL gènere avui en dia s’ha d'adaptar i proposa canviar el nom, el tipus de protagonista, fugint del la femme fatale i el senyor del barret negre. Avui en dia es treballa amb un negre sense fronteres, amb policies que no treballen als límits de la legalitat. El negre diu, ha d’explicar la societat actual, les novetats de la nostra època. El negre és ampli i s’escriu amb la cultura actual.

Sebastià defensa  que el gènere negre és la novel·la social de la nostra era. Admet que pot haver petites variacions però l’esquema no ha variat. La novel·la negra actual està marcada per un seguit de temes i personatges sòlids, versemblants. Bennasar diu que no podem confondre al lector. El negre no admet variacions

2n Round
Humor a la novel·la negra

Sebastià defensa que l’humor és el que permet que el lector continuï llegint per que li permet respirar en mig de la trama. Diu que moltes vegades és la part més complicada per que ha d'aparèixer en el moment exacte. Segons ell és picar d’ullet al lector.

Anna M defensa que  l’humor ens permet dir coses que no podríem dir des de la serietat. És una forma d’enfronar-nos a allò que desconeixem sense perdre versemblança i cal anar amb compta per a que el lector l’aprecii.


3r Round
Inspiració, influències i homenatges

Anna M defensa que els referents de ficció superen als referents naturals, segons ella estem immersos en la ficció . La narrativa, la literatura, la novel·la donen la possibilitat d’usar aquests referents i aquest referents afegeixen un plus. És una manera de crear complicitat amb els lectors ja que els unifica a traves d’elements comuns.

Sebastià defensa que els seus referents son més d’anar per casa. Fa molts homenatges a Jaume Fuster per exemple. Per a ell els referents son els de la literatura catalana i després els de la mediterrània com Camillieri. Defensa la novel·la de KM 0 i els referents de KM 0

4T Round
Personatges, fonts, història, documentació, eines i procés.

Sebastià diu que aquesta és una gran pregunta. La millor documentació és llegir llibres d’altres autors per que ja han investigat i s’han documentat per escriure. També diu que cal tenir clar que s’escriu novel·la i allà on no arribi la documentació arribarà la imaginació. Per tant ell opina que documentació mínima i la resta que sigui versemblant construint bones trames.

Anna M defensa que documentar-se és veure la realitat per a poder-la explicar. Cada novel·la demana un tipus de documentació diferent. No és el mateix escriure una novel·la històrica que escriure sobre allò que coneixes. A més, cada personatge ha de tenir unes característiques i ha de ser coherent amb el que s’espera d’ell. El Nivell de documentació variarà depenent de la novel·la recordant que han de ser veritats creïbles.

5è i darrer round
Quins son els límits per allò políticament incorrecte en els personatges?

Anna M pregunta què vol dir políticament incorrecte. Que els personatges diguin tacos és políticament incorrecte?   Ella es considera tant políticament incorrecta que s’ha entestat en introduir la novel·la a l’universtat.
Defensa que per canviar la societat actual només es pot ser essent políticament incorrecte. Aquesta incorrecció té uns límits :  no superar aquell punt on pots fer mal a l’altre.

Sebastià es pregunta fins on s’ha de ser políticament incorrecte, També defensa que dir paraulotes no és ser políticament incorrecte. Trencar les expectatives previstes sí es ser políticament incorrecte . Un arriba a ser políticament incorrecte a traves de la lectura i en qüestionar-se el perquè es fan les coses i actuant per canviar allò que no funciona això, segons ell és ser políticament incorrecte.

 


Comentaris