Presentació del llibre d'en Jordi Lopesino


            M'agraden les presentacions de llibres. Tens el llibre nou de trinca a les mans i l'olores mentre vas passant les pàgines, primer d'una revolada, després a poc a poc i mirant els dibuixos, intentant endevinar coses sobre l'aventura en blanc i negre que transcorre entre les seves cobertes. Aleshores arriba l'autor i et dóna la carta de navegació, el mapa del tresor que et permetrà gaudir plenament del viatge.
            La presentació de divendres passat va ser especialment emocionant. El llibre l'havia escrit el nostre estimat profe, en Jordi Lopesino. És titula L'esfera imperfecta i és la seva segona novel·la infantil. En Jordi és un escriptor molt prolífic. És redactor d'una revista d'astronomia i escriu llibres i articles de divulgació científica.
 En la seva vessant més literària, en Lopesino escriu contes, novel·les i relats, tan per adults com per joves. També ha escrit obres de ciència ficció. La última, Cazadores de cometas, narra tres encontres diferents amb civilitzacions més avançades que la nostra i està pensada per tots els públics. Maragda, la seva primera novel·la juvenil, és un llibre on la mitologia i el paisatge del Montseny es barregen en una aventura trepidant. El nostre prolífic profe és també autor de llibres d'astronomia tant per adults com per adolescents. Aprender astronomía i Mi primera guía sobre astronomía són dos dels seus títols més recents.
 
            El llibre que va presentar divendres combina la seva passió per la ciència i les seves habilitats més literàries. Una colla de nens, els Setciències, volen conèixer el seu planeta. El problema és que la Terra és tan gran que la nostra ment és incapaç d'abastar-la. En aquesta aventura, aquesta colla de nens inquiets i curiosos, troben una manera ben original de resoldre el problema.
            En quan a la carta de navegació, la presentació que en Jordi va fer del seu llibre, va ser encisadora i espero que un dia sigui el començament d'una novel·la seva. Imagineu-vos el protagonista, un nen de quatre anys alt com un Sant Pare i mooolt curiós. Exactament el que esteu pensant, si, el nostre profe de petit. El pare i la mare surten cap a la feina. A casa només queden ell i la iaia. La dona va cap a la calaixera i amb gest solemne treu "la cartilla". Ha arribat l'hora de que el nostre heroi aprengui a llegir. L'avia té dues armes infalibles per aconseguir-ho: la seva sabatilla... i una memòria fotogràfica espectacular. Perquè la iaia no sap llegir, però abans de que els pares surtin de casa, s'ha assegurat de que li llegissin el contingut de la pàgina a la que dedicaran la lliçó.
            L'aprenentatge del nen va continuar a bon ritme sota la tutela dels seus pares que temien que una vida d'oci i carrer podia convertir-lo en un «golfo». El pare insistia que en Jordi, ara ja conegut a tot arreu com el setciències, anés a repàs tot l'estiu. Era igual que el nen hagués tret tot un reguitzell d'excel·lents. El nostre protagonista passava els matins estudiant el temari del curs següent —per sort va ensopegar amb professors intel·ligents a les classes de repàs— i les tardes... Les tardes les passava llegint «La Enciclopedia Álvarez» mentre la seva mare i les dones de la família cosien. Evidentment el nostre heroi no va tenir gaires oportunitats de caure a les grapes del vici i si moltes d'arreplegar una ingent quantitat de coneixements de tot tipus que va continuar ampliant i que ara prenen forma de descobriments de cometes, de  llibres i de cursos d'escriptura creativa. Moltes gràcies, profe i molta sort amb el teu nou llibre!
Rosa Tirado

Comentaris

  1. Quina crònica! Excel·lent!
    Gràcies Rosi.
    Per cert, al meu fill li està encantant el llibre, ja va per la meitat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada