Llibre i pel.lícula


Lars Kepler: L'hipnotizador. 
Ed. Amsterdam - Ara Llibres (Barcelona, 2010)
ISBN 978-84-92941-01-8

Tinc debilitat per la novel.la negra nòrdica i vaig veure que al cinema estrenaven "L'hipnotizador" del director Lasse Hallström. La pel·lícula no em va agradar però vaig pensar que hi havia una bona novel.la al darrera. 
Quan estava per la pàgina 60 del llibre ja n'estava convençuda. 
"L'hipnotizador" és la primera novel.la d'una parella d'escriptors suecs que s'amaguen darrera el pseudònim de Lars Kepler (sí Kepler, l'astrònom). Serveix de presentació al personatge del detectiu Joona Linna amb qui ja porten escrites tres més. 
Ací, l'home se les ha de veure amb un assassinat múltiple on hi ha un supervivent, quasi en coma, a qui si l'hipnotitzen potser podrà donar-los pistes sobre l'assassí. 

Com a aprenenta d'escriptora l'obra és una delícia tècnica: les descripcions són de poques ratlles però molt visuals i contundents - no li cal més per a descriure un lloc o un personatge. I les interioritats psicològiques dels personatges... i la construcció de diàlegs... tot un exemple de contenció sueca on l'austeritat domina. 
Com exemple del que hi podeu trobar si ho llegiu amb ulls d'escriptor, el capítol 1 i el 6 descriuen la mateixa situació (una trucada que desperta a plena nit al hipnotitzador i a la seva dona), però explicat des de cada un dels personatges implicats. 

Un consell: primer llegiu la història i deixeu-vos emportar per l'acció i l'intriga. En una segona lectura, ja us aturareu als detalls de cóm s'ho fan per atrapar-nos en la història. 

Comentaris