Documenta era una festa


Ahir, vaig tenir el plaer de tornar a assistir a una nova presentació d’un llibre de l’escriptora Bel Olid. Va ser a la llibreria Documenta, a Barcelona. Encara no me l’he llegit, el llibre, però promet i molt. El seu títol: La mala reputació, i l’eix dels 13 contes que el conformen: les relacions personals, la incomunicació, el sexe i la violència que, segons el que vaig entendre, parteixen sempre de situacions quotidianes d’uns personatges que no acaben d’encaixar gaire bé amb el món que els envolta, amb aquesta “societat estàndard” que ens fan creure que és la correcta.


            De la presentació de l’editor de Proa, el senyor Josep Lluch (si no recordo malament el nom) em quedo amb al gest d’espolsar el llibre i dir que no queien paraules sobrants, que totes i cadascuna de les paraules tenen la seva raó de ser i el seu significat precís i adient.

            De la presentació de l’Àngels Jubany, professora de literatura, exprofessora de la Bel a l’institut (i meva, ja posats), em quedo amb moltes coses, però sobretot amb la primera part, la més íntima, la més personal; la d’aquella mestra que un bon dia obre un diari i es troba la foto d’aquella antiga alumna que li va deixar petjada i que ara triomfa i a més ho fa en la seva especialitat: la literatura. I no cal dir que el sentiment és recíproc, quan la Bel, en aquest altre triomf, la crida perquè li faci la presentació d’aquest llibre. De l’altra part vull destacar la visió dels sentits que ens va donar l’Àngels del llibre de la Bel; les seves pàgines les podrem gaudir des de l’olfacte, el gust, el tacte, l’oïda i la vista; aquí ens va parlar d’una versió cromàtica del llibre que, tot i oferir-nos una àmplia gama de colors en les descripcions, ella el defineix com un llibre vermell (sexe, amor, passió, violència, etc).

            Després la cantant Lídia Pujol ens va cantar la versió en català (traduïda per la Bel magníficament) de «La mala reputació» de Georges Brassens, que dóna títol al llibre.

            Crec que al final, la Bel, va sortir-se’n amb la seva. Com va dir ella al principi, pel dia del seu aniversari es va regalar un llibre i va muntar-se una festa on va aconseguir aplegar un munt de persones que s’estima i que ens l’estimem.

 

Per molts anys, Bel!


Aquí, la mateixa Bel ens presenta "La mala reputació"

Comentaris

  1. Estupenda la descripció de l’acte, Mònica, venen moltes ganes de llegir aquest llibre encara que no es conegui l’escriptora.

    Gràcies!

    Júlia

    ResponElimina
  2. De res. M'encanta fer-ho!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada