Xerrada / Col·loqui amb la Bel Olid

Dijous, 22 de març, uns quants lletrícoles vam anar a la presentació de l'assaig Les heroïnes contraataquen.

A les vuit en punt de la tarda, la Bel va arribar a l’Atzucac.
Després de la presentació, per part de la responsable de la taverna, i cervesa en mà, la Bel ens va fer saber, als assistents a l’acte, que venia en pla informal i que esperava fer un intercanvi d’opinions i pensaments recíprocs, més que “fotre’ns la xerrada”. Per trencar el gel, però, ens va fer un petit resum del tema principal del seu assaig: l’universal masculí en la literatura infantil i juvenil. Ens va parlar dels estereotips que omplen la majoria de contes i novel·les existents: la dona representada com a dèbil, una mica –o molt─ bleda, limitada a les feines domèstiques i als fills, en una actitud passiva; o la dona amb una actitud més activa però que llavors se’ns presenta com un “xicotot” adquirint les característiques que normalment s’atribueixen als homes. Va sortit un exemple clar, amb Els Cinc de l’Enid Blyton on, precisament, es donen aquests dos perfils de noia. El seu assaig proposa set llibres, que tenen una protagonista femenina i que trenquen amb aquests tòpics. Els llibres, que estan resumits i argumentats, són recomanats per a nens i nenes, perquè ofereixen una imatge més positiva de la dona i transmeten uns valors addicionals importants com poden ser el respecte, l’amistat o el dret a ser com som.
Dins un clima relaxat i distés, la xerrada, a més de parlar de models literaris femenins, va tocar diversos temes com l’educació, la dona i el seu paper a la societat i l’home actual, que encara no sap com ha d’encaixar en aquesta alliberació femenina que s’està donant.
Penso que va ser un col·loqui profitós. Els assistents vam participar molt i els comentaris sorgien amb una divertida espontaneïtat. Va haver-hi rialles, opinions i deliberacions. Al final, crec, que tots vam sortir amb un somriure als llavis i el cap encuriosit per aquest assaig que, us prometo, incita a reflexionar.

Comentaris