Crònica de Dissabte fem un vermut amb... Lola Casas

Amb una mica de retard, per motius i excuses poc interessants, crec que ha arribat el moment de deixar constància d'un vermut molt interessant que va tenir com a protagonista excepcional la gran Lola Casas, no només per la seva vessant literària, que era la que la portava al Cicle de Conferències d'Escriptores i Escriptors Mataronins que organitza Planeta Lletra i Tres Roques, sino també per la seva GRAN humanitat i vitalitat.
Per començar, la Lola venia indignada... No sabeu quant!! Portava un llibre vermell primet (un color sempre molt reivindicatiu) que va deixar presidint la taula i una etiqueta ben grossa presa amb una agulla que ho deixava ben clar "ESTIC INDIGNADA!". No ens va aclarir exactament el perquè del seu malestar. Potser era un dia difícil per explicar aquest tipus de coses, però en qualsevol cas, la pregunta va rebre la seva resposta sense que hagués de sortir dels seus llavis.


La Lola ens va explicar moltes coses. Tantes que aquest petit resum no pot recollir amb la fidelitat que requeririen totes les confidències que va compartir amb la vintena de persones que hi érem. Ens va comentar que la seva incursió al món literari va ser una completa casualitat. Qüestió de sort: Un cop va tenir un recull dels seus poemes, essent joveneta, el va portar a una editorial i automàticament el van voler publicar. Des de llavors han caigut més de 30 obres. I les que queden per arribar.
Ens va remarcar que escriure no ha de ser un patiment. Que quant més es pateix pel fet de voler publicar un treball, menys possibilitats té d'acabar sortint a la llum. També va fer una crida contundent a la importància que ha de tenir la lectura als col·legis, i va discutir acaloradament que l'actual manera d'apropar els llibres als nens els acaba portant a avorrir-se amb la literatura.
Com a eminència en el coneixement de l'obra i la persona de Roald Dahl, ens va confessar un secret d'aquest important escriptor: en Dahl, durant la seva jornada d'escriptura, sempre deixava d'escriure en un punt on es sentís satisfet del que portava, per així re-emprendre des d'aquell punt al dia següent amb força. També ens va explicar les anècdotes sobre els nens de les seves classes i la seva relació d'amistat amb Anjelica Huston entre moltíiiiiissimes altre coses.

En fi, més que una simple conferència, crec que la Lola ens va donar una lliçó vital de força i de ganes per canviar les coses establertes. Qui sap si això del llibre vermell potser tindria alguna cosa a veure...

Us deixo una petita aparició als informatius de m1tv que va tenir la conferència el mateix dissabte. Podeu veure el reportatge clicant sobre la foto.


I no oblideu que l'última conferència del 1er cicle conclou el proper dia 18 de juny amb l'escriptor de ciència ficció Guillem Sánchez. Des d'aquí, finalment, volem agrair la Lola que volgués compartir un dissabte de vermut amb nosaltres i també donar les gràcies a tots els que van voler compartir aquesta experiència amb nosaltres. Us hi esperem al proper vermut!!

Oscar

Comentaris