La Mercè de Clascà en 7 passos

La Mercè de Clascà en 7 passos



        
Aquí teniu un petit resum de la conferència de la Mercè de Clascà. Els apunts sencers us els enviaré per mail.
La seva definició de guió:

Un guió és un protagonista + un món + una història (Conflicte) + Una tendència emocional.

obre el protagonista:

         El protagonista és el punt de vista a partir del qual s'explica la història. Com més detallat, local i concret és el protagonista més universal resulta. I més fàcilment arriba a l'espectador.

         El protagonista ha de tenir un antagonista, la funció del qual serà posar entrebancs al protagonista i fer-lo créixer i aprendre tot el que necessita per sortir-ne victoriós.

Sobre els personatges:

         Per construir personatges, els guionistes fan servir la tècnica de "L'arc del personatge". L'arc descriu l'evolució psicològica del personatge. Funciona a dos nivells: un extern, que respondria a la pregunta: «Què vol el personatge? » —Salvar el món? Tornar al propi planeta? Trobar un tresor amagat? — i un d'intern, que respondria a la pregunta: «Què necessita el personatge?



         Els guionistes fan servir teories i pràctiques psicològiques per crear els seus personatges com, per exemple, la teoria dels arquetips universals.L'heroi, l'heroïna, el nen, la prostituta o el sabotejador són els arquetips més usuals. Hèrcules, seria, per exemple, l'heroi per excel·lència, PrettyWoman recrea l'arquetip de la prostituta. També fan servirl'Eneagrama (un intent recent per classificar el comportament i la naturalesa humanaen en tipus) i les tècniques de constel·lacions familiars.

         Els guionistes fan servir els "quatre elements": l’aigua, laterra, elfoc i l’aire per situar escenes, perfer transicions o perdonar sortida al personatge en una situació que no en té. Uns bons exemples serien el foc a Sons of Anarchy i l'aigua a Matrix.

         Els guions tenen una estructura bàsica. El llibre de ChrisVoglerens explica els 12 passos que ha de tenir una història.



Comentaris