Tiana Negra 2015 - resum d'activitats del dissabte 24 a la tarda - Pageses assassines



17:30 h Pageses Assassines, amb les autores Montse Sanjuan (La sergent Anna Grim), Silvia Mayans (Cap llàgrima sobre la tomba), i Margarida Arizteta ( L’amant xinès) i Jordi Fernando en representació de Teresa Juvé (La Trampa) 

Sebastià Bennasar  introdueix Pageses Assassines explicant  que hi ha un seguit de novel·les negres on els fets passen fora de la ciutat de Barcelona, en altres indrets de la geografia catalana. ( Després aclarirà que el nom va sorgir com a conseqüència de l’editorial de dues d’elles que és Pagès i que poc té a veure amb la Catalunya rural). Aquestes novel.les les han escrites, a més, dones que no viuen a Barcelona.
La primera ronda que fan és de presentació i cada una d’elles i en Jordi Fernando expliquen de què van les seves novel·les.

Silvia Mayans Cap llàgrima sobre la tomba
Explica que ella se’n va anar a viure al poble d’Arnés, a la Terra Alta; i el seu protagonista fa el mateix amb l’esperança de trobar pau i tranquil·litat, però quan troba penjat d’una olivera un cadàver tot s’entortolligarà i es veurà implicat en una trama amb connexions al seu passat.

Margarita Aritzeta L’amant xinès
Professora i escriptora viu a Valls
El seu llibre -ambientat a les comarques tarragonines- conté un punt de esperit crític  i de denúncia posant sobre la taula els problemes polítics i socials actuals. Aritzeta lamenta que políticament s’hagi venut l’idea de que els xinesos són els que han de treure a Catalunya de la crisi econòmica. En el llibre es recull el cas Castor (sobre les injeccions de gas a la costa davant de Vinaròs) i la trama també té a veure amb l’adjudicació dels terrenys per al Barcelona World. Una història de morts, corrupció, interessos i diners.

Montse Sanjuan La sergent Anna Grimm
Professora a Lleida. Aquesta lectora de novel·la negra reivindica escriure gènere negre català i parla de la seva novel·la on la boira és un element torbador per a la sergent Anna Grimm, una gironina destinada com a mosso d’esquadra a Lleida. El seu relat conté dos misteris un sobre un assassí en sèrie que actua a la ciutat i l’altre relacionat amb la desaparició de la germana petita de la sergent. En paraules de l’autora el llibre és una reflexió sobre la vida i la mort, el que és legal i el que és legítim.

Jordi Fernando en representació de Teresa Juvé La Trampa
Teresa Juvé és pedagoga  filòloga i escriptora
La novel·la està ambientada al segle XVI. El virrei de Catalunya acaba de prendre possessió del càrrec quan es produeix un robatori del carro de la moneda en el trajecte de Lleida a Barcelona. Sortosament, els bandolers es veuen sorpresos pels terços del rei. El gir es produirà quan els terços decideixin no retornar el carro dels diners. Una novel·la on la Inquisició i el Portantveus del Rei també hi tenen alguna cosa a veure.
foto: Ester Pujol ( obtinguda del seu tweet)
Per finalitzar Sebastià Bennasar pregunta a les autores:
Com van fer les seves novel·les?
Silvia Mayans diu que com un cranc de davant cap enrere. Va decidir que volia explicar i a partir d’aquí va treballar enrere.
Margarita Arizteta explica que agafa el que passa al seu voltant i ho inclou al llibre i posa com exemple fets com l’abdicació del rei d’Espanya que surt a la novel.la.
Montse Sanjuan diu que primer la pensa. Que anava pel carrer principal de Lleida pensant-hi i que després, a l’hora d’escriure, era com si algú li dictés.
Jordi Fernando explica que Teresa donada la seva formació s’ha especialitzat en el segle XVI a Catalunya i aquesta especialització juntament amb el seu gust per la novel·la negra han donat com a resultat aquest llibre.

Comentaris