LA POESIA DE TWITTER... ABANS DE TWITTER


Quan el més gran dels fundadors de Twitter —i els seus ja famosos 140 caràcters màxims— amb prou feines tenia set anys i la seva màxima preocupació, segur, era jugar, allà per l’any 1979, la Antonina Canyelles ja escrivia micropoemes com aquest: ”No us alarmeu, no he capolat ceba. / Plor, simplement” o aquest: ”A mi tant se me’n dóna / que em negueu el pa i la sal. / Som un àguila que, de ben segur, d’haver-se publicat avui en aquesta xarxa social farien furor i tindrien força retuits.

Aquests poemes —avui en diríem tuits—, estaven inclosos a Quadern de conseqüències, obra amb la qual l’Antonina va guanyar aquell any el premi de poesia Marian Aguiló on hi havia jurats de tant prestigi literari com en Vicent Andrés Estellés o en Miquel Bauçà. Aquest poemari, conjuntament amb els poemaris PatchworkPiercingD’estructura circular i Tasta’m (34 poemes inèdits) formen l’antologia poètica de Putes i consentits, de la qual Lapislàtzuli Editorial ja n’ha fet una segona edició.



Desconec si l’Antonina Canyelles fa servir o no aquesta xarxa social però, de fer-ho, segur que s’hi trobaria molt còmoda perquè la seva és la poesia de la brevetat, del fibló, dels mots escadussers, quasi l’exaltació de l’aforisme. No li cal omplir de lletres el paper per fer-nos arribar missatges breus i contundents que, per moments, et poden estabornir. Tot i la seva brevetat, la poesia de l’Antonina requereix molta pausa en la seva lectura, cal rellegir més d’una vegada el poema i absorbir-lo amb calma perquè no ens faci mal.

I a tot això hi hem d’afegir tota la riquesa del llenguatge mallorquí que té aquella suavitat innata en la seva pronuncia. Per tant, la lectura de la seva poesia, sense proteccióencara és més perillosa perquè, com molt bé diu el seu editor: “... la seva no és només una grandíssima obra d’aquest gènere complex anomenat poesia, és un tret de literatura de la més pura disparat al bell mig dels nostres estèrnums.

L'acurada edició que n’ha fet l’editorial fa que aquesta sigui una obra que cal que coneguin els amants de la poesia i, en especial, aquells als quals els agradin les fiblades punyents.

Comentaris