Recomanació de lectura (llibre de l'avi Joan).

Hola,
us recomano el següent llibre de memòries:
100 anys de vida amb Joan Planas i Novell. Adoptat a Barcelona, castigat per la Guerra Civil, i estimat entre Dosrius i Mataró.
Transcripció: Francesc Casabella i Planas, Jordi Planas i Padró, Joan Planas i Padró.
Revisió i adaptació: Assumpta Montellà i Carlos, Francesc Casabella i Planas.
Autor: Joan Planas i Novell.
Primera edició: Agost 2010.
Us transcric la portada del llibre:
"A en Joan Planas i Novell tothom l'anomena l'avi Joan, tot i que ja és besavi. Nascut el 1910, i després de ser adoptat dues vegades, va anar a viure a Dosrius, on va haver de treballar de pagès, picapedrer, llenyataire, caçador, manobre i el que fes falta per tal de portar alguns cèntims a casa. Després d'un any i mig feliçment casat va haver de deixar la seva dona i el seu fill acabat de néixer, perquè va ser cridat a files com un soldat més de l'exèrcit republicà, va anar a la guerra en diversos punts del front, on va ser ferit. Un cop acabada la guerra i després de molts esforços, va poder deixar la pagesia de Dosrius per anar a la indústria de Mataró. L'any 2002 després de demanar una font a l'Ajuntament, aquest li va concedir posant-li per nom La Font de l'avi Joan. Avui, després d'haver superat tants i tants obstacles que la vida li ha posat, encara es val per ell mateix. És un home amb humor, tot i que la vista i l'oïda no l'ajuden gaire."
És un llibre que em va agradar molt per diverses raons; una és per l'interessant exercici de recuperació de memòria històrica local, nacional i estatal de tot el segle XX que s'hi reflecteix gràcies a la vida d'una persona anònima, l'avi Joan (això sí, molt conegut i estimat pels seus veïns del barri mataroní de l'Havana), una altra és per la manera directa, senzilla i amena com se'ns presenta tota la narració, cal remarcar, a part del treball de transcripció dels seus néts, l'inestimable aportació de la historiadora mataronina Assumpta Montellà, veïna i amiga de l'avi Joan, que s'ha dedicat a transcriure i a revisar l'obra d'una manera totalment fidel als fets, a les idees i a les paraules del mateix protagonista. Interessant historiadora i narradora l'Assumpta Montellà, reconeguda autora d'entre d'altres títols de llibres d'història exitosos com la La maternitat d'Elna, també molt recomanable. Un altre motiu important és perquè era l'avi d'un amic meu i vaig tenir la sort de conèixe'l, i parlo en passat perquè fa més o menys un mes malauradament ens va deixar i, per tant, és una bona manera d'intentar preservar i donar a conèixer el seu llegat. I encara un darrer motiu perquè m'agrada és la plural bona acollida que té, és a dir gent força diferent coincideixen a ressaltar la satisfacció d'haver-lo llegit.
Us faig saber que si us interessa la seva lectura us el puc deixar, i que també el trobareu a la biblioteca pública Pompeu Fabra i a la de Caixa Laietana (donats pel mateix avi Joan perquè tothom pugui accedir a la seva lectura).
Si el llegiu estic convençut que us agradarà, estareu satisfets d'haver-ho fet. Endavant!
Oriol

PD.: Si esteu d'acord podríem intentar que l'Assumpta Montellà vingués un dissabte a parlar-nos de la seva obra i secrets literaris.



Comentaris

  1. Hola Oriol,
    Gràcies per la recomanació. La tindré en compte. I crec sí que la Assumpta és una bona opció per venir a fer una xerrada. Ja en parlarem.
    Salut
    Jordi

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada